Metaal

Metalen zijn geschikte materialen voor Awards, dit omdat metalen goed bewerkbaar zijn.
Wij werken met verschillende metalen voor awards.

RVS
RVS, afgekort voor roestvrijstaal, is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om er zeker van te zijn dat het staal roestvast is, moet het staal minimaal uit 11% chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof. RVS is populair voor awards omdat het, zoals de naam al doet vermoeden, niet roest en een mooie glans heeft.

Aluminium
Aluminium is een zilverwit metaal en erg populair als metaal voor awards. Dit komt omdat aluminium, vergeleken met andere metalen, ontzettend licht is. Als u het vergelijkt met staal of brons, is aluminium slechts een derde van het gewicht van deze metalen. Daarnaast is aluminium erg slijtvast wat ervoor zorgt dat aluminium awards jaren meegaan.

Gietijzer
Gietijzer ontstaat door het omsmelten van ruw ijzer met cokes en kalk in een oven. Gietijzer is een materiaal wat opvalt en daardoor goed te gebruiken voor awards en trofeeën. Het robuuste uiterlijk geeft een mooie, stoere twist.

Messing (verzilveren/vergulden)
Messing wordt ook wel geelkoper genoemd en is een legering tussen koper en zink. Het materiaal is ontzettend hard en heeft een hoge slijtweerstand. Messing is geel van kleur en heeft wat weg van goud.

Tin-legering
Tin is een ontzettend oud metaal, wat zeer buigzaam en kneedzaam is. Door het tin te smelten kan het in verschillende vormen gegoten worden. Vroeger werd dit vooral gebruikt om borden en bekers te maken. Momenteel worden hier vooral sierbekers, trofeeën en tinnen soldaatjes van gemaakt.

Goud
Een gouden award of trofee wordt uitgereikt als iemand eerste wordt in een wedstrijd. Ook buiten wedstrijden is goud enorm populair. Goud wordt dan ook wel de koning van metalen genoemd en wordt veelal gebruikt voor designs en sieraden. Het metaal is door zijn geelachtige glans een favoriet materiaal voor awards en trofeeën.

Zilver
Een zilverkleurige award wordt gebruikt als iemand tweede is geworden. Zilver is uitermate geschikt voor het maken van awards, omdat het makkelijk te bewerken is. Daarnaast heeft het een mooie grijze kleur met een witte glans. Dit zorgt ervoor dat zilver goed gecombineerd kan worden met andere materialen.

Brons
Bronskleurige awards en trofeeën worden veelal gebruikt om aan de derde plaats van een wedstrijd uit te reiken. Brons is een legering van koper en tin en heeft een roodachtige tot gelige kleur. Dit is afhankelijk van het tingehalte ten opzichte van het koper. Brons maakt steeds vaker onderdeel uit van verschillende interieurstijlen. Dit maakt een bronskleurige award niet alleen passend voor een derde plaats, maar ook als kerstpakket of relatiegeschenk.